Friday 24 July 2015

Panduan Makanan Sihat Selepas Raya



Tekan di sini Jika >> Nak Berhenti Merokok

Aidilfitri  sudah menjengah beberapa hari. Selepas sebulan menahan lapar dan dahaga serta kurangnya aktiviti fizikal yang dibuat, gaya hidup seharian mungkin akan mengalami sedikit perubahan. Antaranya, kecenderungan untuk makan makanan berat yang tinggi. Makanan dan minuman yang diambil semasa hari raya kebiasaannya mengandungi kandungan lemak, gula, dan kalori yang tinggi.

Seseorang mungkin mengambil jumlah makanan yang berkalori tinggi tanpa mereka sedari. Ini boleh menambahkan berat badan dalam lebih kurang 2-3 kg semasa hari raya. Kalori berlebihan bukan sahaja membuatkan ukur lilit pinggang anda bertambah, ia juga boleh menjadi punca kepada masalah yang lain seperti gastrik ataupun makanan sukar hadam. Selain itu, ia juga boleh menyebabkan keadaan menjadi lebih teruk seperti penyakit kronik seperti kencing manis dan darah tinggi.

Makanan sihat berikut boleh mengembalikan rasa selesa dan sihat selepas raya. Yang penting kita kekalkan pemakanan ini untuk banyak kebaikan kepada kita. Ianya membantu menghindar sakit serius seperti kencing manis , kanser, dan penyakit jantung, mengukuhkan sistem imun anda, melindungi dan melicinkan kulit anda; dan membantu anda menurunkan berat badan atau kekal langsing. Pastikan MAKANAN INI  sentiasa berada dalam senarai checklist barangan dapur kita ye...


  1. Bayam - Mencegah kanser, nutrisi untuk jantung dan meningkatkan memori.
  2. Tomato - Mengawal berat badan, mencantikkan kulit dan membantu masalah tidur
  3. Brokoli -  Mengawal berat badan, mencegah sakit jantung, mencantikkan kulit dan menjaga kesihatan mata.
  4. Kiwi - Membantu pencernaan, menstabilkan tekanan darah dan meningkatkan sistem imun tubuh.
  5. Blueberries - Mengandungi antioksidan, membantu menghalang bakteria atau jangkitan salur kencing dan rendah kalori
  6. Apple -  Mencegah kanser, menurunkan koleterol dan  mengubati asma
  7. Guava - Melancarkan pencernaan, mengandungi antioksidan untuk melawan radikal bebas, dan mineral penting yang bermanfaat untuk sistem metabolisma tubuh.
  8. Salmon -  Menjaga kesihatan jantung, meningkatkan fungsi pembuluh darah dan membaiki gangguan inflamasi 
  9. Jus delima - Membaik pulih fungsi hati dan limpa, mencuci buah pinggang dan salur kencing dan membantu penghadaman
  10. Oat - Mengurangkan risiko darah tinggi dan diabetes, mengurangkan kolesterol, dan mengurangkan risiko arteri salur darah serangan jantung
  11. Pisang  Mengandungi kandungan vitamin yang tinggi, sumber tenaga dan menurunkan berat badan
  12. Tiram - Meningkatkan kesuburan wanita, meningkatkan sistem imun dan membantu tulang yang kuat
  13. Cendawan Membantu fungsi sistem sarah, mengekalkan kesihatan sel darah merah dan melindungi sel-sel badan dari kerosakan yang membawa kanser dan sakit jantung
  14. Jus lemon - Mengandungi mineral yang sangat baik, membantu pencernaan dan mengubati arthritis
  15. Buah Oren  Membantu mencegah kanser, sakit buah pinggang dan mengurangkan risiko kanser hati serta merendahkan kolesterol
  16. Kentang Menurunkan berat badan, melindungi penyakit kardiovaskular dan meningkatkan sistem imun pada tubuh
  17. Labu manis - Mengawal kenaikan tahap gula dalam darah dan membaiki fungsi pankreas dimana insulan dihasilkan
  18. Kobis brussel  Membantu penurunan berat badan, antioksidan dan melindungi dari kanser 
  19. Ikan sardin - Menjaga kesihatan tulang, menjaga kesihatan jantung dan mengandungi protein tinggi untuk pertumbuhan 
  20. Teh Melarutkan lemak, melancarkan pencernaan dan membantu menurunkan berat badan
  21. Kopi - Membakar lemak, meningkatkan tenaga mencergaskan produktiviti dan menurunkan risiko diabetes
  22. Raspberry Mencantikkan kulit, membakar lemak dan menstabilkan gula darah
  23. Beras Perang - Mengurangkan risiko kanser kolon, mencegah sakit jantung dan merendahkan kolesterol
  24. Coklat Mencegah sakit jantung, menurunkan tekanan darah dan anti depression
  25. Buah pear Ia adalah anti radikal bebas, mencegah penyakit jantung, mencegah kanser dan menjaga kadar gula
  26. Capsicum merahMeningkatkan selera makan, agen penyembuhan, antioksidan dan mencegah influenza 
  27. Keledek Mengandungi serat tinggi untuk pencernaan,  menurunkan tekanan darah dan mencegah kanser
  28. Minyak Zaitun Merawat wajah, mencantikkan kulit dan merawat kerosakkan rambut
  29. Soya Kaya dengan vitamin, pengurangkan risiko penyakit kanser dan jantung 
  30. Kekacang Melancarkan perjalanan darah ke jantung, menyeimbangkan tahap kesihatan hati dan hempedu, dan menyeimbangkan sistem hormon tubuh 
  31. Daging tanpa lemakSumber tenaga dan sumber protein. Juga untuk kecerdasan otak dan anti karsinogen
  32. Yogurt Sarat dengan vitamin, mencegah hipertensi dan menyihatkan gigi dan tulang


No comments:

Post a Comment